#vanoce2014 Parfumérský likér „Extrait de Frangipani“

Dneska se nic kupovat nebude. I když je o mně známo, že vaření moc nedám, tohle zvládnu, což znamená, že to zvládne kdokoliv z vaší rodiny, a tím myslím i Micku nebo Alíka. K parfumérskému likéru mne inspiroval mlsný manžel, který každý rok na Vánoce vaří čokolikér, což není nic jiného, než prachsprostá čokoláda vylepšená rumem. Popíji ji s kamarády a nechá se chválit, jak je skvělej kuchař. A asi pře čtyřma rokama jsem si pro své kamarády já začala vařit svůj likérek – voňavý, z pravých parfumérských ingrediencí. Jmenuje se každý rok jinak, letošní limitka je inspirovaná orientem a ponese název „Essence de l’humour, bonheur et amour de Frangipani„.

Návod na konzumaci Essence de l'humour, bonheur et amour de Frangipani  Zdroj: kdovíodkud z internetu, přišlo bez autora (signujte si ty obrázky, lidi!)

Návod na servírování Essence de l’humour, bonheur et amour de Frangipani
Zdroj: kdovíodkud z internetu, přišlo bez autora (signujte si ty obrázky, lidi!)

Potřebujete:

  • 0,5 l bílý rum (nebo s lodičkou, ale počítejte s jeho charakteristickou karamelovou vůní)
  • 2x plechovka Tatry Grand (neslazené mléko)
  • 5 lžic medu od včelaře (přidejte si, kdo rád sladké)

A teď ta parfumerie:

  • vanilkový extrakt Madagaskar
  • vanilkový extrakt
  • růžová voda
  • mletý bílý pepř
  • sušená pomerančová kůra
  • muškátový květ
  • mleté kakao
  • mletá kurkuma
  • vyškrábnutý vanilkový lusk
  • skořicová rulička

Mléko a med zahřejete na teplotu okolo 40 stupňů a začíná alchymie: mějte v dávkování velmi lehkou ruku – myslete na to, že málo je moc a moc je příliš, základ má být vaší vůní jen aromatizovaný, nemá to být voňavka. Nejprve základ (vanilku a růži), do této dávky max 5-6 kapek, růžové vody max. 2 kapky (je hodně aromatická a ve větším množství nepoživatelná). Malou lžičku mleté pomerančové kůry, na špičku nože vyškrábnutého vanilkové lusku nebo vanilkové pasty, na špičku nože pepře a muškátu, čtvrt čajové lžičky kakaa. Kurkuma je v podstatě bez vůně, tak jí tam dám tolik, aby byla směs hezky zářivě žlutá. A dolaďuju a dolaďuju…jakmile je směs studená, přiliju rum. Vychladit. Je fajn to pak nechat pár dní v ledničce, ať se vůně hezky propojí.

Příspěvek jsem dopsala tři hodiny před odletem, takže jsem vám nestihla nafotit NIC, kromě mých tří lahviček M&S esencí, které jsou trvale na poličce u nás v domácnosti (na rozdíl od kmínu, papriky a skořice). Sledujte můj instagram, tam pak lahvinky před Vánoci určitě najdete.

Příspěvek jsem dopsala tři hodiny před odletem, takže jsem vám nestihla nafotit NIC, kromě mých tří lahviček M&S esencí, které jsou trvale na poličce u nás v domácnosti (na rozdíl od kmínu, papriky a skořice). Sledujte můj instagram, tam pak lahvinky před Vánoci určitě najdete.

Návod na servis: do hezké lahve vložím malou rourku skořice a vyškrabaný vanilkový lusk, jen pro efekt (hlavně ta skořice tam nesmí být dlouho, jinak vám přebije všechny další vůně), a nesu na stůl. POZOR, MÁ TO HROZNĚ MALOU VÝDRŽ, MUSÍ SE TO HNED VYPÍT!

Jako dárek: nalít do malých lahviček (placatky s patentním uzávěrem prodávají v různých obchodech s domácími potřebami), mašlička a zlatým fixem věnování. Nedávejte likér lidem, kteří neznají nebo neuznávají vaše kosmeticko-parfémové vášně, nepochopí to.

Neberte můj recept jako dogma a namíchejte si svůj vlastní extrait. Vyberte si vůně, které máte rádi, a ty tam vražte – jako inspiraci berte Moje předešlé recepty obsahovaly v různém množství tyto ingredience (ne všechny najednou):

– sušená citronová kůra, zelený čaj, voda z pomerančových květů, mletá skořice, hřebíček, sušené fialky v cukru, fialkový sirup, kousky nastrouhané čokolády (velmi efektní, všichni po dopití radostně lovili lžičkou ve skleničce), sušená levandule, nové koření, nastrouhaný zázvor v cukru, badyán (pozor! výrazně pendrekový), anýz, kmín, drcená zrnka kávy, silné espresso, perníkové koření, chili, šafrán, rozinky, sušené brusinky

Hodně spolu ladí kakao, vanilka, pomerančová kůra a chili, ten byl asi nejlepší. Príma je taky květinový s levadulí a fialkami, ten je třeba dobarvit. Dobrá kombinace, i když brutálnější, je káva a perníkové koření. Všechny přísady koupíte v českých obchodech, nejčastěji se obracím na Marks&Spencer a skvělou skořici koupíte v DM drogerii.

 

  • A recept od Frangipani muže (cituji):

2 čokolády rozpustíš za 5 minut bez strouhání, dáš tam 2 Tatry Grand, ne Salko, ohřeješ to za pár minut, aby se ta čokoláda znova v tom mléce rozpustila a za minutu to ve dřezu ve studené vodě zchladíš. Naleješ 1/2 litru rumu, zamícháš, sleješ. Je toho asi litr a čtvrt. 20minut i s mytím nádobí. Vynikající.

Rozumí se rum s lodičkou a čokolády á 100g (čím lepší čokoláda, tím lepší likér a nebojte se použít čokolády s příchutí). Jenom dodám, že při chlazení je třeba to pořád míchat metličkou, jinak se ve směsi vytvoří sraženiny, které už ale nejsou čokoláda (jen tuk). Jestli tam chcete mít kousky čokolády, což je fajn, tak si je tam nastrouhejte po vychladnutí.

Uvařte si, popíjejte a čtěte Frangipani!

podpis_ROM

Reklamy

2 thoughts on “#vanoce2014 Parfumérský likér „Extrait de Frangipani“

Nebuďte sprostí, lidi.

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s