• VOŇAVÁ HISTÖRIE 7.: Molekula vůně lásky

Většina parfémových ingrediencí v posledních 50 letech nevzniká v přírodě, ale v laboratořích velkých chemických společností. To není žádné tajemství. Ale až do začátku 21. století se vždy vydávaly chemikálie za substituty skutečných složek: ambroxan se nazýval „dřevo“, calone se vydával za meloun nebo moře, Gamma-Undecalactone za broskev… vlastně jediná chemická látka, kterou bylo způsobné zveřejnit, byly aldehydy, těm Chanel No. 5 vyšlapal generální pradon. Sem-tam se objevil nějaký malý odvážlivec, který si dovolil vložit do složení něco jako „green notes“ nebo „ozonic notes“.

Asi tak od stejné doby, jako se sojové maso přejmenovalo zpátky na sojové kostky, se začaly objevovat  ve složení vůní látky, nazývané komerčními názvy chemikálií – třeba „ušlechtilý aldehyd“ ve vůni 100% Love Sophie Grojsman. Sophia je taková autorita, že si klidně mohla dovolit promluvit o tom, že tahle vůně vznikla celá v laborce, spojit ji s výstavou plastu a ještě ji nazvat „nejkrásnější vůní“. A tím jakoby prolomila hráz: najednou se vyrojil zástup parfumérů, kteří představili kolekce, složené jen z chemikálií a pyšnící se tím, že jejich kompozic se příroda nedotkla a vytvořili samostatnou větev – syntetické vůně.

Zdroj:

Někteří z nich napodobují vůni nerostů (Andrea Maack, NU-BE), někteří se znaží napodobit vůně organické (Mark Buxton, Blood concept, Hilde Soliani), ale leadrem celé kategorie je Geza Schoen: Geza, který svou nazval prostě „Escentric Molecules“ a podobně se jmenují jednotlivé kreace. Zásadní molekulou Gezy Schoena je Iso-E-super, látka objevená při výměně oken montážní pěnou: molekula, kterou prý polovina lidstva necítí, jen vnímá (já tomu moc nevěřím, protože mně se její vůně zdá výrazná; nicméně pokus s kolegou bez čichu vyšel, jediná vůně, kterou dokázala rozeznat, byla práve Molecile 02). Jestli někoho chcete povžovat za Jediho syntetických vůní, je to Geza Schoen.

escentric_molecules_3

Druhým jménem, které je v tomto oboru třeba zbát, je Sigma-Aldrich. Americká korporace, která je výrobcem a distributorem chemikálií nekonečného rozsahu, jedna z největších chemických firem na světě. V jejich voňavém rejstříku najdete aromata parfémová i potravinářská. Sigma-Aldrich je autorita zastřešující jednotnou klasifikaci chemikálií, tzv. CAS. Což nás teď nezajímá. Nás zajímá, že je to firma velká, bohatá a veselá a věnuje se popularizaci chemie. A tak si na jejich stránkách můžete najít vzorec své oblíbené vůně či chuti. A je to ohromně zábavné! A možná pro někoho překvapení…

Sladké vůně se obecně považují za pro člověka nejkrásnější, nejlíbeznější. Vedle vanilky je jednou z top složek je MED.

Happy Winnie the Pooh Day! Pinocembrin is a flavanoid found in Winnie’s favorite food, honey. It has antimicrobial, anti-inflammatory, and antioxidant activities. Winnie had the right idea! Zdroj: Sigma-Aldrich

Fazole TONKA nebo MANDLE? To je jedno!

Benzaldehyde is an aromatic aldehyde that occurs naturally in some plants and smells like almonds. It is a basic building in organic syntheses and has many industrial applications, including use in dyes, perfumes, flavors, and pharmaceuticals. Zdroj: Sigma-Aldrich

Do správné letní gurmánky patří taky KOKOS.

Octanoic acid, also known as caprylic acid, is a fatty acid found in some oils. It can be used in flavors and fragrances. Zdroj: Sigma-Aldrich

A zásadní: ČOKOLÁDA.

Chocolate. 2,4,5-Trimethylthiazole is another compound used in flavoring and fragrance and is reminiscent of chocolate, coffee, and hazelnut. Yum!  Zdroj: Sigma-Aldrich

NUGÁT z lískových oříšků v čokoládové pralince, neboli GANACHE? Prosím.

2,3,5-Trimethylpyrazine has a nutty smell and is partially responsible for the flavor of chocolate. Zdroj: Sigma-Aldrich

Tohle je úhlavní nepřítel J-C Elleny, složka, které se snaží i ostatní parfuméři zbavit: INDOLY. Pach hniloby, přirozeně obsažený v bílých květinách a formující složka jasmínu.

Indole is found in butter, coffee, eggs, fish, and rum. It has a pleasant floral scent except In high concentrations. In high concentrations, it smells like excrement. Zdroj: Sigma-Aldrich

Pečené KAŠTANY do každé orientálky.

Chestnuts roasting on an open fire…..furfural is the reason that the air smells so sweet! It’s also a component of vanilla, another sweet holiday scent. Zdroj: Sigma-Aldrich

Co by byl Montale bez vyhlášeného syntetického oudu a bez ZÁZVORU?

Gingerbread is a staple of the holiday season and this chemical makes it possible. Vanillylacetone, or zingerone, is responsible for the strong ginger taste in your favorite holiday treats! Enjoy! Zdroj: Sigma-Aldrich

A pro arabské dámy trocha SKOŘICE.

As we approach the peak of the holiday season, the [nose] smells of the holiday season and this chemical fill the air. Not only is cinnamaldehyde the reason that cinnamon smells so incredible, it is also used in traditional [flag-in] Indian treatments for diabetes .Zdroj: Sigma-Aldrich

A pro neznabohy z Evropy JASMÍN a ŠAMPAŇSKÉ.

We interrupt this week of Z molecules with a special molecule for New Year’s Eve. Methyl dihydrojasmonate is a compound found in [blossom] jasmine and champagne. It accounts for champagne’s sweet and floral smell. Happy New Year! Zdroj: Sigma-Aldrich

Občas je třeba přidat do vůně trochu ŽIVOČIŠNOSTI.

Happy National Frankenstein Day! Cadaverine, as its name suggests, is a chemical released during a body’s decomposition and is partially responsible for the smell of dead bodies. Frankenstein would have had to find a way to withstand the odors as he went about building his monster with body parts and mysterious chemicals. Zdroj: Sigma-Aldrich

No a jak je to s těmi molekulami vůně LÁSKY? Myslíte si, že neexistují, že lásku si musíte zasloužit? Pche! Sigma-Aldrich vám ji prodá.

Zdroj: Sigma-Aldrich

VOŇAVÁ HISTÖRIE Všechny díly seriálu:

  1. díl: Pravěk, Egypt a Řecko
  2. díl: Stará Asie
  3. díl: Středověká Evropa
  4. díl: Nepřerušená tradice Indie, Číny a Japonska
  5. díl: Zpět do Evropy
  6. díl: Konečně Paříž
  7. díl: Molekula vůně štěstí

podpis_ROM

 

Advertisements

Nebuďte sprostí, lidi.

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s